Czym czyścicie lakierek swojej niuni?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kelok1
    Ambiente
    • 2008
    • 102
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Również dziękuje za spota i miłą atmosferę.
    Przypomniały mi się czasy zlotów Nubiromaniaków i Puntolotów

Zamieszczone przez Bartek_2012
    adamn, mam juz VAGA mozesz dzwonić . Dzieki wszystkim za spotkanie. Jak wracaliśmy z Paliozą zrobiliśmy próbę przyśpieszenia - JA - Fabryka : Palioza - 220 KM.
    Start z 2 biegu - usłyszałem tylko pisk opon Michała (na dwójce) i tyle go widziałem. Robi wrażenie. Pozdrawiam
    Dzięki za skasowanie błędu :yay: :yay: :yay:

Napisz posta tutaj bo muszę Cię ukarać punktem za pomoc :twisted:
  • janusz_007
    Rider
    • 2007
    • 473

siema.
    czym czyscicie lakierek w swoich bryczkach? ja mam ciemna zielen metalic i wyczyscilem tym mleczkiem http://moto.allegro.pl/item189026699...rewelacja.html a w niektórych miejscaach gdzie miałem rysy użyłem T-CAT mleczko koloryzujace no i efekt jest nawaet nawet, tylko teraz tak fajnie nie spływa woda po mojej niuni ale lakierek jest ładniutki.
    a wy co uzywacie? moze jest cos lepszego? odnosnie T-Cat'a to albo zle go nakładałem albo cos jest nie tak, bo tam gdzie mialem głębsza ryse to jakos ten kolor zszedł hmm.
    ps
    czym najlepiej myc auto? ja myje w miarę miekką gąbką, jednak co niektórzy uważaja ze lepiej szczota bo gąbka rysuje jak uwazcie?
    VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• Adamu
      L&K
      • 2006
      • 1384

może zrobimy zamówienie grupowe w http://www.meguiars.pl/
      są najlepsi
      byc moze uda się również uzyskac stałą zniżkę dla OCP. (ma ją np audiclub)

Komentarz

• janusz_007
        Rider
        • 2007
        • 473

o cholera jakie to drogie ale moze faktycznie mozna by bylo zrobic jakies zamowionko a nóz sie uda ze bedzie taniej
        VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• Adamu
          L&K
          • 2006
          • 1384

bardzo drogie ale i też bardzo dobre. miałem kiedys próbkę.
          mają tez forum na stronie gdzie klienci prezentują swoje auta.

Komentarz

• -Piotr-
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1018
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Obecnie nie "poleruję" swojego auta bo jeszcze jest młode. Narazie masuję go szamponem z woskiem przy okazji mycia.
            szczota <---> gąbka
            Od kilku lat samochód myję tylko i wyłącznie gąbką. Tak się przyzwyczaiłem i jest mi wygodniej.
            Dużo według mnie zależy od przygotowania samochodu do mycia. Jeśli na powierzchni lakieru będzie się znajdowała duża ilość zanieczyszczeń i zaczniemy to zmywać od razu gąbką lub szczotką to prawdopodobieństwo porysowania lakieru przy obu narzędziach jest duże.
            O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
            KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
            O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Ja myje samochod mniej wiecej raz na tydzien na myjniach samoobslugowych/bezdotykowych Ehrle, a raz na jakies 6-8 tygodni odstawiam na mycie reczne + reczny wosk.

Co do zabezpieczenia lakieru to wlasnie przymierzam sie do jakiegos porzadnego produktu, z tym, ze np. diamond brite chyba troche przegina z ceną. Lubie mieć auto zadbane, ale 1,5 kafla za coś co podobno jest dobre jakos do mnie nie przemawia.

Wiec jesli bedzie jakis group-buy, czegos dobrego, to sie pisze.
              TDI 205PS

Komentarz

• b707
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1272

Moje metoda jest prosta... Myjka ciśnieniowa w celu namoczenia auta oraz usunięcia części zanieczyszczeń...
                Potem micha, ciepła woda, szampon [szampon mam jakiś ze statolia z dodatkiem wosku... ale tam taki wosk:/ ] i gąbka w łape... Gąbkę kupiłem taka specjalna do mycia auta.. duża i po wchłonięciu wody robi sie taka jakby z gliny.. naprawdę super sprawa...
                Ponownie myjka w celu opłukania auta i następuje weryfikacja skutków... Czasem jest tak ze miejscami jeszcze jest brudny wiec ponownie zestaw woda+szampon i gąbka...
                Potem znowu myjka... Jak cos upartego zostanie to z reguły biorę punktowo czyli szlauf oraz gąbka...

Następnie biorę się za woskowanie... kiedyś używałem wosku w postaci kremu... ale ciężko sie go nakłada i pozostają smugi:/... Znajomy taksówkarz przekonał mnie do wynalazku zwanego wosk w sprayu... W przyznam że naprawdę genialna sprawa... Zwłaszcza ostatnio sie potwierdziło że syf sie tego wosku nie trzyma i po jednym deszczu auto jest jak nowe...

Auto po myciu postało kilka dni pod lipą z która jak wiadomo dość mocno puszcza teraz sok... Po kilku dniach zauważyłem że na aucie jest po prostu skorupa która w nocy wilgotniała, stawała sie lepka jak syrop i przywierał do niej cały syf z okolicy...
                Więc po 3 dniach od mycia auto wyglądało jak by spędziło rok na parkingu przy budowie...

Z pomocą przyszła ulewa... 15 minut i cała paskudna masa która naprawdę wyglądała tek ze będzie trzeba ja zeskrobywać spłynęła z auta i nie pozostał po niej ślad

Wiec woski w sprayu polecam
                pzdr
                Adam

Komentarz

• marianek
                  Classic
                  • 2007
                  • 26

b707 jaka nazwa tego wosku w sprayu?

Komentarz

• b707
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1272

Zamieszczone przez marianek
                    b707 jaka nazwa tego wosku w sprayu?
                    Obecnie testuje nisko budżetowy wosk Eurocolor w sprayu... Wcześniej korzystałem z wosku markowanego przez statoil oraz Vavolin czy jakoś tak ale tamten był w opakowaniu takim jak płyny do szyb.. Zresztą tamten był zancznie droższy...

Na rynku jest dość spory wybór... Najlepsze... hmm.. może najdroższe są w opakowaniu jak płyny do szyb... natomiast tańsze są w opakowaniach jak odświeżacze powietrza.

Zresztą znajomy wpadł na wosk w ASO BMW gdzie serwisuje taryfę. Chwalił... ale równie bardzo chwalił produkty Turtle Wax oraz właśnie Valvoline którego kiedyś dorwałem na Statoilu.

Ale ostatnio korzystał z czegoś tańszego i Ja osobiście nie widzę dużej różnicy;] Może w wydajności... ale dowiem się dopiero jak skończy mi się Eurocolor... valvoline starczył chyba na 6 czy 7 myć...

Jedna ważna sprawa to że niektóre sa reklamowane jako bez polerowani... nakładasz, wysycha i gotowe... ale zero w tym prawdy bo pozostają zacieki:/
                    Więc ściereczka bawełniana lub z irchy sie przydaje
                    pzdr
                    Adam

Komentarz

• FELICJAN
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 118

Ja ''namaczam'' autko - odczekam 2-3 min i płynem do mycie bezdotykowego spryskuje całą znowu czekam 2-3 min. potem wysokie ciśnienie na zmycie z grubsza i idze szampon Turtle Wax i wosk Turtle Wax który jest w postaci mleczka i bardzo dobrze sie poleruje.Cała procedura jest powtarzana co 4-6 tyg.w zależności od zabrudzenia a i....
                      podwozie myte 2 razy w roku.Wszystko na miękich bawełnianych ściereczkach.

pzdr.
                      ...1.6 BFQ SQ24 już jest..piękność i 191.000+ za nami

Komentarz

• ===Tomy===
                        Rider
                        • 2006
                        • 552

Re: Czym czyścicie lakierek swojej niuni?

Zamieszczone przez janusz_007
                        siema.
                        czym czyscicie lakierek w swoich bryczkach?
                        Niczym

Zamieszczone przez janusz_007
                        czym najlepiej myc auto? ja myje w miarę miekką gąbką, jednak co niektórzy uważaja ze lepiej szczota bo gąbka rysuje jak uwazcie?
                        Karcher + środek Nerty do osobówek (aktywna piana) + szczota w okolicach nadkoli i progów, reszta gąbką.

PS. 4 letnie auto, lekka pajęczynka ale czerń nadal jest magiczna
                        Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                        Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                        Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• koja86
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 3178

Ja bym się pisał przy zamówieniu grupowym a na razie myję i czszczę czym popadnie
                          Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• brutus
                            Rider
                            • 2006
                            • 329

a ja używam od niedawna specyfiku który jest przywozony przez jednego handlarza z Francji.
                            5 l. kanister a w środku mleczko o lekko różowawym zabarwieniu. Po przestudiowaniu bardzo zwykłej etykiety wywnioskowałem że jest to produkt uzywany przez Renault, Auto jest po tym specyfiku dość dobrze zabezpieczone, ponowne mycie <po woskowaniu> nie nastręcza trudności < parkuje auto pod chmurką>
                            wszystkie owadzie zwłoki i ptasie odchody schodzą dość łatwo.
                            OII Golas ale z 1.9 TDI BXE

Komentarz

• gruto
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1263
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Polecam mleczko firmy STANDOX super polerka!
                              ja mam czarną czeszkę i widać coraz więcej rysek - ale wychodze z zalozenia ze sie tego nie uniknie!
                              ale z tego co widze to miotelka bardzier rysuje niż gąbka - zaraz to widzialem po pierwszym myciu , i dlatego polecam bardzo miękką gabkę!

Komentarz

• tmw
                                Ambiente
                                • 2005
                                • 122

Zamieszczone przez Adamu
                                może zrobimy zamówienie grupowe w http://www.meguiars.pl/
                                są najlepsi
                                Moze zrobimy liste ?

Jakby cos to ja sie pisze.
                                PZDR
                                Tomek

Komentarz

• Adamu
                                  L&K
                                  • 2006
                                  • 1384

dzis bedę negocjował

Komentarz

• Bouli
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 739

Zamieszczone przez MiKruS
                                    Co do zabezpieczenia lakieru to wlasnie przymierzam sie do jakiegos porzadnego produktu, z tym, ze np. diamond brite chyba troche przegina z ceną. Lubie mieć auto zadbane, ale 1,5 kafla za coś co podobno jest dobre jakos do mnie nie przemawia
                                    Mam kumpla w diamond brite i mial sie nawet kontaktowac z Purchawa w sprawie ew wspolpracy (baner za zniki lub cos w podobie). Kopne go w zad zeby sie pospieszyl i moze uda sie wyszarpac jakas ciekawa oferte
                                    Bouli
                                    Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
                                    Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
                                    Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• mizerd
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 151

Witam!
                                      Ja ostatnio zakupiłem nanowosk Valvoline
                                      .http://moto.allegro.pl/item199351791...ciereczka.html
                                      Wczoraj zastosowałem i muszę powiedzieć że efekt jest fajny.Rano zobaczyłem patesie g....no wystrczyło lekko przetrzeć i samo zeszło. Zobaczymy jak długo utrzyma się efekt.
                                      Pozdrawiam
                                      Perfect Service by DobryGrześWawa
                                      Octavia 1,9 BXE 105 KM
                                      Uniden PC68XL+SIRIO AS-100

Komentarz

• Adamu
                                        L&K
                                        • 2006
                                        • 1384

Uprzejmie donoszę że mamy zniżkę 10%

listę zaproponowałem na naszej giełdzie.

ja jeszcze nie wiem co chciałbym kupic. zaproszę przedstawiciela na nasze forum może będzie chętny podpowiadac.

[ Dodano: Sro 30 Maj, 07 18:25 ]
                                        Acha zapomniałem o jednej rzeczy.

od dziś OCP ma zniżkę 10% również przy zamówieniach indywidualnych.

listę robię po to aby było rozeznanie czy jest zainteresowanie i aby miec podstawę do negocjacji że grupowo to jeszcze może z x% taniej :diabelski_usmiech

kosmetyki to górna półka tak jakościowa jak i cenowa (niestety)

Komentarz

• Piotr_T
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 479

janusz_007, ja czyszcze Meguiars NXT albo Tutle Wax PTFE. Ten pierwszy sie latwo rozprowadza, latwo poleruje, ale na masce zostaja mi takie "mazaje" - pewnie trzeba by dluzej szmatka jezdzic, albo za szybko zabralem sie za scieranie (raczej to pierwsze), preparat daje ladny efekt "lustra" i daje wrazenie wiekszej glebi lakieru, w dotyku daje taka fajna sliska powloke Wady: drogi 90zl. Drugi preparat jest tez dobry, latwo sie naklada i w zasadzie latwo sie poleruje - pisze w zasadzie bo jak z poczatku za grubo nalozylismy to jest "troche" zabawy. Jest wzglednie tani (ponizej 30zl), ma dobra wydajnosc (NXT tez), ale... pozostawia biale slady na kazdym plastiku i pozostawia bialy pylek (bardzo duzo bialego pylku). Efekt jest rowniez dobry, ale tutaj nie ma raczej "glebi" koloru, a efekt "szklanej powloki". Oba preparaty porownywalnie trwale.
                                          Dodam od siebie, ze Meguiars jest swietny na kazdy kolor lakieru, natomiast Turtle Wax + czarne lakiery (mam czarna perle) wymaga wiekszego nakladu pracy w celu uzyskania tego samego efektu.
                                          W ofercie Turtle Wax jest jeszcze wosk o nazwie Clear Vue Wax, ale IMO to porazka, uzywalem tego na Lanosie (srebrny metalik), wosk ten naklada sie w specyficzny sposob (nakladamy wosk, potem rozcieramy wilgotna szmatka, potem polerujemy) co wydluza czas zabawy, a efekt jest sredni - jedyny plus jest taki, ze nie zostawa sladow na plastikach bo jest to przezroczysta oliwka.
                                          W ofercie firmy Nigrin jest seria Nanotec - uzywalem ich wosku (taki bez dodatkow polerujacych - w opisie z tylu jest info czy jest scierny czy nie) i bylem rozczarowany, cale auto w mazajach, ale np. teraz uzywa go moj tato na swoim Mondeo (kolor bezowy metalik) i efekt jest b. ladny. Po prostu do czarnego lakieru to ten wosk sie srednio nadaje.
                                          Poza tym jeszcze niezly jest wosk Sonaxa (tzw. twardy wosk - na butelce jest niemiecki napis Hartwachs). Jest to dobry, ale zwykly wosk, idealny na zime gdy zalezy nam raczej na nalozeniu warstwy wosku raz w miesiacu po tym jak sie okazjonalnie udalo umyc auto. Dosyc trwaly, nie zostawia bialych sladow, lekkie mazaje.
                                          Po tym jak "zapackalem" plastiki na bialo roznymi woskami stosuje do nich preparat o nazwie "Bamp" (9zl w Realu, 19zl na stacjach Orlenu), dobrze oczyszcza plastik i nie mamy bialych sladow - nie zostawia glutowatego lsniacego polysku w zwiazku z czym plastiki nie wygladaja jak obryzgane ropa.
                                          Do felg uzywam Attac - dobrze jest napryskac przed wizyta w myjni, brud latwiej zejdzie.

Komentarz

• Nexus6
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4847
                                            • Volkswagen

ciekawą alternatywą dla chemii Meguiars'a - przede wszystkim tańszą
                                            są kosmetyki firmy valvoline - Eagle One z serii Nano

- szampon - http://www.eagleone.com/pages/produc...=1128&cat=5009

- wosk - http://www.valvoline.pl/Nano_index.htm

- chemia do plastików - http://www.valvoline.pl/NanoProtectant_index.htm

- środek do szyb - http://www.valvoline.pl/20_20GlassCleaner_index.html

- środek do felg - http://www.valvoline.pl/AllWheelTire.htm

produkty te testuje gdzieś od pół roku i za każdym razem "szkodnik" opuszczając myjnię budzi podziw :szeroki_usmiech

dodatkowo -> firmowy poradnik -> http://www.eagleone.com/pages/carcare/detailing.asp
                                            With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Piotr_T
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 479

Nexus6, masz moze czarny lakier i sprawdzales na nim ten ich NanoWax ?

Komentarz

• Nexus6
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4847
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez Piotr_T
                                                Nexus6, masz moze czarny lakier i sprawdzales na nim ten ich NanoWax ?
                                                na oba pytania odpowiedź brzmi - TAK,

bardzo fajny efekt, dodatkowo ten wosk nie brudzi plastików :diabelski_usmiech
                                                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Piotr_T
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 479

Nexus6, to moze sie skusze na wyprobowanie

Komentarz

Pracuję...